Brand in huis, het overkomt ons toch niet ! of wel ?

Tenminste, dat denken wij bijna allemaal. Ook staan wij er liever niet bij stil bij de gevaren die op de loer liggen. En toch zijn er jaarlijks maar liefst bijna 8000 woningbranden waarvoor de brandweer moet uitrukken. Dat zijn 22 uitrukken gemiddeld per dag in Nederland. De totale schade bedraagt zo'n acht miljoen euro per jaar. Maar dat is nog niet alles, per jaar overlijden gemiddeld vijftig mensen door een brand in de woning en zo'n achthonderd mensen komen in het ziekenhuis terecht met lichte tot ernstige brandwonden.

Brand is niet te geloven.

Als je nog nooit zelf een brand hebt meegemaakt, dan is het heel moeilijk om een goede voorstelling er van te maken. Want in minder dan vijf minuten tijd kan een beginnend brandje zich uitbreiden tot een grote uitslaande brand. De mensen die zelf thuis een brand hebben meegemaakt, zijn verrast door de snelheid waarmee brand zich verspreid en de extreem hoge temperaturen die in een zeer korte tijd worden bereikt. Maar vooral door de alles verduisterende en zeer giftige dampen en rook die de eigen vertrouwde omgeving doet veranderen in een volstrekt onherkenbare omgeving. Dit alles gaat nog eens gepaard met de enorme paniek om weg te komen en de wil om te redden wat er te redden valt. De gevolgen van een brand kunnen zeer ingrijpend zijn, niet alleen vanwege de ernstige letsels, maar ook door het verlies van bezittingen en tastbare herinneringen.

Brand voorkom je om bij je zelf te beginnen.

Bij meer dan 70 % van de woning en keukenbranden zijn wij zelf de veroorzaker. Dus door menselijk falen, omdat we niet goed opletten en onvoorzichtig zijn en onvoldoende ons hoofd erbij houden. Vuur is ontzettend aantrekkelijk voor kinderen, dus laat geen lucifers en aanstekers in huis rondslingeren en wees alert bij een barbeque. Gebruik nooit een tafelkleed tijdens het fonduen of gourmetten. De ervaring leert ons dat kinderen vaak hieraan trekken. leer kinderen omgaan met een brandende kaars en / of waxinekaarsjes, leer de gevaren !! Wat dacht u ervan om een rookmelder te plaatsen aan het plafond in de woning en in de slaapkamers van uw kinderen, om een beginnende brand tijdig te ontdekken. Want bij brand is niet alleen vuur gevaarlijk, maar ook de giftige gassen van de rook. Koolmonoxide maakt deel uit van de rook en werkt als een slaapgas. Bij brand 's nachts wordt u absoluut niet wakker van de rook, maar gelukkig wel van het alarmsignaal van een rookmelder. Om brand tijdig te ontdekken moet u een of meerdere rookmelders ophangen.

Waar hangt u de rookmelder het beste op

In de gang of tussen keuken en woonkamer. Bovendien altijd een rookmelder op elke slaapverdieping en op de zolder. Monteer de rookmelder altijd aan het plafond en meer dan 50 centimeter van de zijmuur en de hoeken van elk vertrek. Hang een rookmelder nooit op in de keuken of de badkamer of boven de verwarming en in de nabijheid van een luchtventilatie. Als u besluit om een rookmelder op te hangen, denk dan ook aan de batterij die elk jaar moet worden vervangen. En wat dacht u ervan om een vluchtplan te maken met uw kinderen en partner om in geval van brand vlug en veilig het woonhuis te kunnen ontvluchten. Want bij brand is uw huis een doolhof.

Hoe kun je een brand voorkomen

In ieder huis zijn electrische apparaten aanwezig, hierbij kunt u denken aan de TV, computer, radio/CD-speler, video, electrische keukenapparatuur, wasmachine, droger, vaatwasser. Deze apparaten moet u controleren op bijvoorbeeld gebreken aan het snoer, en zet de computer en TV niet altijd in de stand-by stand als u weg gaat. Wat dacht u ervan om alles eens stof-vrij te maken om zo toch een brand te voorkomen. Afvoerkanalen van CV, schoorsteenkanaal, afzuigkap moet u regelmatig laten schoonmaken en/of laten controleren. U kunt hiervoor een onderhoudscontract afsluiten. Bij huurwoningen wordt dit vaak gedaan door de verhuurder, maar zorg wel als huurder ervoor dat het wordt uitgevoerd. Wist u dat de meeste branden ontstaan in de keuken bij het koken en frituren ? Hoe vaak heeft u al niet de telefoon opgepakt terwijl de pannen op het vuur stonden. Je zult steeds moeten opletten, dat is van levensbelang, juist omdat het hier gaat om alledaagse bezigheden waar snel onvoorzichtigheid in kan kruipen. Maak bovendien regelmatig het filter van de afzuigkap schoon. Wees ook erg voorzichtig met licht ontvlambare schoonmaakmiddelen zoals wasbenzine, terpentine en spiritus. Een sigaret of de waakvlam van de geiser kan al zorgen voor een steekvlam. Gebruik spuitbussen nooit in de buurt van een vlam en zet ze niet in de zon. En als de kerstdagen er weer aankomen en u steekt weer een kaarsje aan denk dan ook eens waar u de kaarsen neer zet, niet te dicht bij de gordijnen en niet in de boekenkast of in de loop van uw spelende kinderen.

Als er toch brand komt !

Probeer kalm te blijven, Waarschuw de overige bewoners, blijf dicht bij de grond, vlucht volgens uw eigen vluchtplan, sluit deuren en ramen achter u, gebruik nooit een lift, bel na ontsnapping direct de brandweer op telefoon-nummer 1-1-2. Als er bij dit alles toch nog brandwonden worden opgelopen, zorg dan dat je kalm blijft en niet in paniek raakt hoe moeilijk het ook is, de allereerste hulp bij brandwonden is water, koel het liefst met zacht stromend, lauw leidingwater. Indien dit niet bij de hand is, kan koelen ook met bijvoorbeeld slootwater of natte doeken. Het is altijd beter iets dan niets te doen. Koel tenminste vijf minuten, langer is beter, maar pas dan wel op voor onderkoeling van het slachtoffer. Verwijder tijdens het koelen nooit de kleding, als deze aan de huid vast gekleefd zit. Waarschuw de huisarts als er blaren zijn of de huid er aangetast uitziet. Bedek de brandwond met een steriel verband. Bij grotere wonden kunt u een schone doek of een schone laken gebruiken. Smeer nooit iets op de brandwond en geef het slachtoffer nooit iets te eten of iets te drinken. Stel het slachtoffer gerust en zorg ervoor dat het slachtoffer zittend wordt vervoerd, het hoofd moet altijd hoger zijn dan de rest van het lichaam in verband met mogelijke vochtophoping.

Checklist brandveiligheid

U heeft nu uitgebreid kunnen lezen wat u zelf kunt doen om uw huis brandveilig te maken. Deze checklist kan u op weg helpen om uw eigen situatie kritisch te bekijken en een inventarisatie te maken van uw eigen brandveiligheid. Wanneer u met deze checklist in de hand door uw huis loopt, zal u duidelijk worden wat u nu al goed doet en wat u nog meer kan doen om uzelf en uw dierbaren te beschermen tegen de gevolgen van een brand.

Na het invullen van de complete checklist kunt u stap voor stap bekijken aan welke aspecten van brandveiligheid u meer aandacht zou kunnen en moeten besteden. Voor verdere informatie kunt u ook naar de web-site van Stichting Consument en veiligheid www.consument-en-veiligheid.nl

naar de checklist